Westin Exterior.jpg
2805Scheme1nightview2.JPG
Z.jpg
EmPlanetNo Desks.jpg
RT07 04 DSCN0372.jpg
03 NWC Bar-rev.jpg
03 AmCoff Oblique Detail.jpg
EmPlanetRock Glazing.jpg
Westin Exterior.jpg

Westin Ottawa


Westin Ottawa

New Interiors Throughout • New Double-Story Facade • Amenities and Additions

SCROLL DOWN

Westin Ottawa


Westin Ottawa

New Interiors Throughout • New Double-Story Facade • Amenities and Additions


 

This design involved a 3-year, 5-story, multiphase

renovation of a 495-room hotel. By integrating new architectural elements, furniture, finishes and lighting with existing structural elements, we transformed massive interior spaces into welcoming centers of activity.The first phase was the redesign of the hotel’s main lobby which had been dominated by tiers of escalators and a bell-shaped chandelier - elements that were dated and unattractive. We removed part of the 2F slab and designed a double story glass storefront allowing natural light to filter into the atrium. A 14-ft wide fireplace clad in backlit alabaster and sculpted walnut suspended 33 feet from the 3F ceiling slab and custom chandeliers evoking fireworks provide new focal points for the atrium volume. Public spaces abutting the atrium were given new recessed low-voltage lighting, finishes and furniture featuring warm woods and rich colors to integrate the 15,000 square feet of the 3-level lobby into a dramatic but more intimate whole.


2805Scheme1nightview2.JPG

Westin Harbour


Westin Harbour

Day/Night/Evening Designs • Pedestrian & Vehicular Access • Facade Studies

Westin Harbour


Westin Harbour

Day/Night/Evening Designs • Pedestrian & Vehicular Access • Facade Studies


 

RRA was hired by Starwood Capital to improve the

hotel's street presence and develop a welcoming location identity for both cars and pedestrians. The existing arrival experience was dominated by a utilitarian pre-cast parking structure at the podium of the hotel complex on a wide semi-industrial street. RRA proposed concepts and developed two alternate schemes to re-clad the existing structure with a back-lit curtain wall: one with multi-colored glass on steel rods at different depths to add more visual interest to the monolithic plane of the massive façade – and the other with a dynamic torqued volume with backlit acrylic panels. In addition, RRA proposed modifying the planters, sidewalk, stairways, signage and site lighting to enhance the pedestrian experience. 


Z.jpg

Four Acres


Four Acres Development

New Construction • 153 Hotel Rooms • 44 Condo Units

Four Acres


Four Acres Development

New Construction • 153 Hotel Rooms • 44 Condo Units

RRA designed a premier hotel & condo development

on a 4-acre site. RRA collaborated with Mathes Brierre Architects to develop a program that would set a new standard for modern buildings in the southwest.RRA designed two opposing curved structures on the triangular site to capture views of a mountain. The program includes a private interior courtyard, sub-grade parking, retail, spa, bars, restaurants, ballroom and meeting spaces, 153 hotel rooms and 44 condo units. The multi-level Zen garden in the courtyard features a cascading two-story waterfall.RRA considered the unique eco-climate and implemented the steps necessary to receive LEED certification. The exterior envelope of the building will feature glass, local flagstone, concrete and a metal louver system and large covered balconies.


EmPlanetNo Desks.jpg

Emerald Planet


Emerald Planet

Wrap & Juice Bar • Soho & Rockefeller Center • Prototype

Emerald Planet


Emerald Planet

Wrap & Juice Bar • Soho & Rockefeller Center • Prototype


 

Emerald Planet offers a healthy alternative to fast food

through its “Wrap and Smoothie” parlors in upscale Manhattan neighborhoods.  The successful restaurateur needed a design and presentation for its 1700 square-foot downtown eatery that would convey a fresh, alternative approach in a contemporary environment that would be both beautiful and highly functional.Ronnette Riley Architect incorporated an expansive glass façade, dramatic lighting, and complimentary natural materials and colors to create an attractive and inviting space and communicate the restaurant’s concept of healthy, high quality food and value pricing in an elegant yet relaxed setting.


RT07 04 DSCN0372.jpg

Pecan Cafe


Pecan Cafe

20+ Seat Cafe • Illuminated Display Vitrines • Service Counters

Pecan Cafe


Pecan Cafe

20+ Seat Cafe • Illuminated Display Vitrines • Service Counters


 

This 800sf café had a large program for a tight space

including seating for over 20 customers, a service bar, display cases, back work counter and multiple equipments. The small kitchen had to be configured around a new ADA compliant restroom and still accommodate full service. The challenge was to fulfill the ambitious program in a light, modern and comfortable space with a European flavor.


03 NWC Bar-rev.jpg

New World Coffee


New World Coffee

Prototype • Diagonal Counter • Metal, Stone & Glass

New World Coffee


New World Coffee

Prototype • Diagonal Counter • Metal, Stone & Glass


 

New World Coffee was created to introduce darker

more flavorful coffee to New York City. The design mandate was for our firm to create a store that evokes the warmth and aroma associated with authentic espresso beverages.  Earth tones, stone, and wood were used to establish this atmosphere.  To catch the attention of passersby, a green-gold backdrop was used to generate an inviting warm glow contrasted by cream colored walls and floor and enhanced by the ambient lighting.  By highlighting the back of the space, the entire shop becomes a storefront.The diagonal line was the prime motivator behind the scheme on both the experiential and functional levels. The counter, punctuated by pendant lights along its edge, draws the eye into the space.  It works as a promotional device by inducing a dialogue between passersby and the shop. Rather than facing an interior wall, the diagonal placement of the counter creates a strong visual interaction with its surrounding space that, in turn, invites impromptu or future visits.  At the same time, placing the counter on the hypotenuse maximizes its presentation length and creates a deeper free space for activity in front, thereby avoiding the typical "galley" layout.  


03 AmCoff Oblique Detail.jpg

America's Coffee


America's Coffee

One World Trade Cafe • Prototype • Lobby Kiosk

America's Coffee


America's Coffee

One World Trade Cafe • Prototype • Lobby Kiosk


 

Prototype espresso bar designed for One World Trade

required the counter to be a high visibility kiosk, appropriate to its location on the concourse level at the World Trade Center.  Special design considerations included an awkward existing corner site, asbestos problems, and the necessity of maintaining maximum visibility and efficient pedestrian queuing without interrupting the heavy flow of traffic in the busy public corridor.The architecture centers around the strong, pure geometry and tapered volume of the semi-circular ‘barista.’  The canopy structure, in shot-blasted copper and aluminum, is suspended above the counter and reinforces the strong shape of the kiosk while providing space for signage and lighting:  two-foot high, stainless steel, pin-mounted letters spell out the name of the client.  The canopy also conceals a track for a rolling security gate and the new walls provide pockets to store the retractable gate when the store is open.The materials were carefully selected to coincide with the overall dynamic of the space yet be functional and easily maintained.  The front counter is a combination of marble and composite stone, while the back work counter is non-directional stainless steel.  Blue aniline-dyed and light stained Ash create a differentiation between the central ‘barista’ and the serving counter.  Serving trays at the specialty drink serving counter are laminated with heat-sensitive, liquid crystal sheets that react to the heat of the cups set on them, creating ephemeral designs on the counter.  The rear wall is painted with a motif of the world map, pierced by three flat-screen, plasma televisions.  The remaining walls are treated in encaustic paint in rich shades of maroon, yellow and green complementing the logo.


EmPlanetRock Glazing.jpg

Juice Bar


Rockefeller Center Juice Bar

Juice Bar • Prototype • Organic Tones & Materials

Juice Bar


Rockefeller Center Juice Bar

Juice Bar • Prototype • Organic Tones & Materials


 

Emerald Planet builds on a conscious break from

images traditionally associated with fast food. This second incarnation, a 2000 sq. ft. “Wrap and Smoothie” parlor with a 225 sq. ft. juice bar near the subway entrance one floor below in Rockefeller Center offers a quality product in an upscale environment.  This “new style” eatery is contemporary and functional.The Rockefeller Center challenge was to incorporate the restaurant on the concourse level, which was under a major renovation. Our work required coordination and integration with the building and building systems. The challenge of all start up businesses is to control the costs of construction and ensure that the project opens on time.Taking advantage of the glass façade of the renovated concourse, the design takes on a transparency that highlights the cooking and prep work that are the trademark of these establishments. The materials, shapes and textiles are dramatically illuminated to set Emerald Planet apart from the fluorescent light of the neighbors.Complimentary natural materials throughout the space create the design vocabulary.  Sage, wheat, olive and ochre painted walls provide “organic” tones for the glass, stainless steel and terrazzo surfaces. These are balanced by natural and aubergine stained cherry wood.  Accents of gunmetal and rebar are used on tabletops, chair legs and the belly guard service bar.Many of the shapes encourage the flow of traffic within the space and by emphasizing sculptural elements.  Visual cohesion is maintained between the zinc meridian strips in the terrazzo floor and the lines of the banquette, service bar and stainless steel counters.  The curve of the service bar is reinforced by curving pendant lights above.  These “gestures” terminate at an angled soffit overhead and a partial wall, which provides a separation for the back work area.