The design of this 2,100 square foot apartment

was updated and made handicap accessible for the client’s changing medical needs. The core of the apartment was reconfigured using glass walls in four locations. The master bath has a sliding translucent glass and stainless steel panel that creates a powder room within the bathroom.  The kitchen employs a 3 panel sliding glass wall to open and close the dining room from the kitchen and a sailing image was enlarged and sandwiched between to create a twelve foot long wall that dramatically divides the entry and sitting room.  An all-glass display case for the ship models separates the sitting room and living room and at the same time does not obstruct the impressive views of the East River.

Color and light was of paramount importance to the clients.  For the bathroom, ming green tumbled marble tiles, green glass tiles, seagrass Corian counter, acid etched sea foam glass wall, and eucalyptus-color resilient flooring combine harmoniously.  In the kitchen, white laminate cabinetry, white Corian counters and copper frosted-glass back splashes, compliment the dining room walls, creating a clean, light environment.  Oak floors were bleached and refinished to lighten the living room and dining room.

Custom designed stainless handrails line the public rooms to allow the client to safely negotiate the entire length of the apartment.  Artists were employed to create a trompe l'oeil ocean wave floor and custom etagere to mimic a boat's hull in the entry.